Niveau 2 Keuken

Als basis kok volg een opleiding om te leren koken maar ook om te leren over producten, hoe ga je er mee om en hoe creatief je er mee bent. Natuurlijk is het belangrijk dat je met smaak kookt en met een wedstrijd ook onder spanning.

 

Wij als SHA bieden jou een kans om te laten zien wat je in je macht hebt en daarom organiseren wij deze wedstrijden om jong talent te motiveren voor het mooie vak van kok. Je kookt voor 4 personen; 2 gasten, 1 jury en een 1 voor showtafel.

 

Hoofdgerecht

Warm gerecht met verse snoekbaars filets , groenten, parelgort

Een gerecht waarin verse vis het hoofddoel is, je krijg de verse vis heel, je mag zelf beslissen hoe je deze verder bereid. In het gerecht moeten de volgende groenten gebruikt worden, gele wortel, prei, witte biet en één groente naar keuze, daarbij serveer je een risotto gemaakt met een groenten bouillon.

 

 

 

 

Dessert

Chocolade fantasie zoals; mousse, parfait, pudding en saus

Hiervoor krijg je 150 gr. melk chocolade, 150 gr. witte chocolade , 150 gr. donkere chocolade druppels, slagroom, suiker en gelatine, je mag zelf een speciaal soort specerij meebrengen en deze laat je keuren door de jury. Het is aan jou hoe je hiervan een feestelijk nagerecht maakt.

 

Belangrijk voor jou is om goed te trainen met je docent of leermeester zodat je op de wedstrijd dag helemaal voorbereidt bent.

Maak voor jezelf een goed stappenplan want te laat doorgeven is geen punten. Er mag niet gefrituurd worden. 

Succes met de voorbereiding van de wedstrijd namens de organisatie van de SHA


Hierbij een schema van doorgifte van je gerechten, zorg dat je op tijd doorgeeft, niet op tijd geen punten.

Koks

08.00 uur inschrijven, omkleden en plaats zoeken in het keuken blok

08.30 uur aanvang controle producten en maken van mise en place

10.45 uur doorgeven hoofdgerecht op bord

11.15 uur doorgeven nagerecht op bord

12.00 uur einde wedstrijd (keuken opgeruimd en alles schoon)

Eigen materiaal vuil meenemen of afwassen in de grote keuken.


Hierbij nog een paar korte punten van aandacht.

 

·     Zorg dat je op tijd bent

·     Inschrijven bij hoofdingang van de DRU

·     Vloer verkennen

·     Werkstation inrichten

·     Omkleden in de juiste wedstrijd kleding

·     Zorg dat je pen en papier bij je hebt

·     Bij start wedstrijd controle grondstoffen

·     Kooktechniek uitwerken voor jezelf

·     Maak stappen plan

·     Materialen voor doorgifte klaar zetten

·     Gebruik van juiste materialen

·     Denk aan weegschaaltje

·     Proef alles wat je doorgeeft en geeft het juiste mooie smaak

·     Overleg met bediening

·     Geef alles door op schone borden 

·     Denk aan tijd van doorgifte, niet op tijd geen punten

·     Let op je het toepassen ven de HACCP

·     Keuken om 12 uur strak

 

Succes met wedstrijd

 

Team SHA